logo Budapeszt

Węgry od kuchni


Alkohole

Ciasta

Drób

Gulasz

Kluski

Marcepan

Mięso

Naleśniki

Owoce

Papryka

Pieczywo

Przekąski

Ryby

Sałatki

Warzywa

Wędliny

Zupy


Strona główna

Kuchnia węgierska kojarzy nam się przede wszystkim z dużą ilością ostrej papryki, gulaszem i zupą rybną. Faktycznie - to właśnie papryka obok cebuli i pomidorów oraz wołowina i cielęcina stanowiły zawsze podstawę tutejszych tradycyjnych potraw ludowych. Bardzo duży wpływ na rozwój sztuki kulinarnej na Węgrzech miał na początku XIX wieku Károly Gundel, który do dziś uważany jest za pierwszego madziarskiego kuchmistrza. Jako pierwszy usytematyzował on spis potraw charakterystycznych dla tego regionu, zaś wymyślone przez niego kompozycje stanowią sztandarową pozycję we wszystkich szanujących się restauracjach współczesnych.

Poniżej przedstawiam kilka przepisów na tradycyjne potrawy węgierskie, opracowane na podstawie książek i notatek pozostawionych przez Gundel'a. Część z nich wypróbowałam już samodzielnie w domu i muszę przyznać, że się nie zawiodłam. Zatem wszystkim życzę - smacznego!

©2001 Csirke